Z życia gminy
I Karpacka Wiecerza
W sobotę 23 kwietnia 2016 r. o godz. 17.00 w Wiejskim Domu Kultury w Soblówce, odbyła się I Karpacka Wiecerza, podczas której doszło do podpisania trójstronnego porozumienia pomiędzy gminami: Ujsoły, Oravska Lesna i Zakamenne.
Włodarze słowackich gmin Marek Majdis (Oravska Lesna) i Milan Vrabel (Zakamenne) wraz z Wójtem Gminy Ujsoły Tadeuszem Piętką, zadeklarowali wzajemną współpracę w dziedzinie kultury, oświaty, turystyki, sportu i rekreacji. Swoje podpisy pod dokumentem złożyli również: poseł na sejm RP – Kazimierz Matuszny oraz starosta żywiecki – Andrzej Kalata. Wśród zaproszonych gości byli m.in.: zastępca starosty gminy Novot – Jozef Kondela, proboszcz parafii Soblówka – ks. Ryszard Kubasiak, nadleśniczy Nadleśnictwa Ujsoły – Piotr Olesiak wraz ze swoim zastępca Janem Salachna, przewodniczący Rady Gminy w Ujsołach – Kazimierz Grabowski, radni w osobach: Lidii Furczyk, Jana Miękiny, Władysławy Salachny, Wiesława Mizi , sołtysi : Rajczy – Zbigniew Kopeć, Kamesznicy – Dariusz Gołuch, Soblówki – Barbara Rząca, Glinki – Danuta Kołodziej oraz przedstawiciele licznych organizacji społecznych, w tym reprezentanci OSP w Soblówce na czele z prezesem – Szymonem Furczykiem. W tym polsko – słowackim spotkaniu uczestniczył również jego pomysłodawca, Marian Sporek reprezentujący lokalne stowarzyszenie o nazwie Gazdowie Doliny Cichej.
Przed podpisaniem umowy o współpracy odbyła się prezentacja gmin: Oravska Lesna oraz Ujsoły, w której wskazano na wspólną historię, tradycje i obyczaje oraz określono obszary wzajemnej współpracy w kontekście możliwych do pozyskania w najbliższych latach dotacji unijnych. Niezwykłego kolorytu tej wyjątkowej karpackiej wiecerzy, do której zasiedli polscy i słowaccy sąsiedzi zza miedzy dodała regionalna muzyka w wykonaniu Wiktora Chudoby (Oravska Lesna), Czesława Kobielusa z kapelą Selesz oraz Piotra Szczotki, który na Fletni Pana zagrał Hymn Pasterski i Samotnego Pasterza. No i oczywiście jak na prawdziwą karpacką wiecerzę przystało do stołu podano dania pochodzące wprost z tej właśnie starej, dobrej karpackiej kuchni takie jak: karpacki sarmul w sosie z grzybów leśnych oraz białą kiełbasę z zasmażaną kapustą. A wszystko to przyrządzone wprawną ręką gaździn z Koła Gospodyń Wiejskich w Soblówce smakowało wybornie, podobnie zresztą jak oravski gulasz, którym uraczyli nasze podniebienia słowaccy goście.
Prezentację przedstawili:
Gmina Ujsoły - Tadeusz Piętka oraz Gmina Oravska Lesna - Barbara Rajs-Rostak.
poniżej zamieszczamy prezentację ze spotkania: